Wykonanie
W związku z tym, że ostatnio testuję grill firmy Broil King grilluję wszystko. Zaczęłam od czegoś co uwielbiam czyli
krewetki. Do tego pesto i cypryjski
ser halloumi.
Powiem krótko..moje
kubki smakowe oszalały! Przeczuwałam, że to połączenie będzie genialne ale nie sądziłam, że aż tak! Bałam się trochę, że
ser przywrze do grilla ale obawy okazały się bezpodstawne. Halloumi po zgrillowaniu jest fantastyczny, lekko skrzypiący podobnie jak grillowany
oscypek. Jestem absolutnie powalona!

Składniki:2 plastry
sera halloumi (alternatywą będzie
oscypek)100 g
krewetek koktajlowych (mrożone trzeba rozmrozić)4 łyżki pesto z
rukoli (do którego użyłam
orzechów włoskich)
oliwa2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
chiliposiekany
szczypiorekWykonanie:
Krewetki przełóż do miski dodaj
sok z cytryny 2 łyżki
oliwy i szczyptę
chili (jeśli masz czas wstaw je na 30 minut do lodówki). Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i smaż przez chwilę. Mieszaj je delikatnie żeby nie przywarły. Smaż je kilka minut zbyt długie smażenie sprawi, że będą twarde.
Ser pokrój w plastry (dość grube) połóż go na rozgrzanym grillu (do 150 stopni). Grilluj do momentu aż
ser będzie miękki (pod lekkim naciskiem). Na talerz przełóż pesto. Na nim połóż jeszcze ciepły
ser i posyp
krewetkami i
szczypiorkiem.Smacznego!