Wykonanie
Kolejny grecki pomysł, tym razem na słodko. Te
ciasteczka to coś jak nasze pączki. Idealne z karmelem i orzeszkami. Częstujcie się!


Składniki :Ciasto:* 2 szklanki
mąki pszennej* 1/5 kostki
drożdży* 2 szklanki ciepłej
wody* łyżeczka
soli*
olej do smażenia
Syrop:* pół szklanki
cukru trzcinowego* szklanka
wody* łyżeczka
cynamonu*
orzechy do posypania
ciasteczek

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej
wody. Dodać pół szklanki
mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą
mąką,
wodę i
sól. Wyrobić łyżką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Na patelnię wlać
wodę, dodać
cukier i
cynamon. Gotować aż zgęstnieje. Smażyć
ciasteczka na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Odłożyć na papier kuchenny żeby kuleczki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane
ciasteczka polać
syropem, posypać orzeszkami.