Wykonanie
Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś
drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis!


Składniki :Ciasto :* 0,5 kg
mąki pszennej* łyżka
cukru waniliowego* pół kostki świeżych
drożdży* łyżka
cukru* 2
żółtka* 3/4 szklanki ciepłego
mlekaNadzienie :* masa makowa z
bakaliami Helio*
białko jajka do posmarowania makowców*
lukier do ozdoby makowców*
skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców



Przygotowanie :
Drożdże zasypać łyżką
cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
cukrem waniliowym, dodać
żółtka, rozczyn
drożdżowy oraz
mleko. Ciasto zagnieść aż będzie odstawało od ręki. Gdyby się kleiło to można lekko podsypać
mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, jeśli jest ciepło to rośnie szybko. Podzielić ciasto na trzy części. Na podsypanym
mąką blacie rozwałkować cienko ciasto w prostokąt. Wyłożyć i rozsmarować masę. Zwinąć w rulon, boki podłożyć pod spód. Układać makowce koło siebie na jednej blaszce, przedzielając je papierem do pieczenia. Każdy posmarować roztrzepanym
białkiem. Piec do zrumienienia w 200 stopniach, u mnie trwało to 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, polukrować i posypać
skórką pomarańczową.