Wykonanie
Dzień dobry!Proponowałam Wam już babkę i mazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym
stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne.Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem
jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak nie dysponujecie taką, deser możecie podać w pucharkach, z tą różnicą że
czekoladę dodacie na przykład jako warstwę na środku lub wymieszaną z całą masą (
czekoladę drobno siekamy).Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-)Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę
likieru jajecznego.

Składniki:2 tabliczki
gorzkiej czekolady500 g
sera sernikowego (może być z wiaderka lub 3-krotnie mielony
twaróg)150 ml
śmietany 30%100 ml
likieru jajecznego (
ajerkoniaku, advocaatu)kilka łyżek
cukru pudru1 płatek
żelatyny1/2
laski waniliibita śmietana do dekoracjiWykonanie:
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą
wodną. Następnie wylewamy po ok. 3 łyżki
czekolady na każdą silikonową foremkę w kształcie
jajka (lub innym wielkanocnym kształcie) i rozprowadzamy dokładnie pędzelkiem, po całej foremce. Po chwili możemy jej jeszcze odrobinę rozsmarować. Foremkę umieszczamy na kratce do studzenia ciast, pod
spodem ustawiamy tacę i szybko obracamy foremkę, aby nadmiar
czekolady wypłynął z niej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki, aby nasze
czekoladowe jajka stężały.
Ser ucieramy z
likierem jajecznym, ziarenkami z
wanilii,
cukrem pudrem (ilość wg własnego uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywną pianę
śmietanę (150 ml), delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Gotową masę
serową nakładamy do
czekoladowych jajek (nie wyciągamy ich, pozostają wciąż w foremce). Ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.Tuż przed podaniem każde
jajko ozdabiamy rozetką z
bitej śmietany ubitej z
cukrem pudrem.

Smacznego!