Wykonanie
Dzień dobry!Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie.Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy.

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny,
śliwki węgierki dają mu fajną
słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty sos, który otacza delikatne
mięso.Doskonale sprawdzi się jako dodatek do
kaszy.Zapraszam!Składniki:500 g
wołowiny2 garści
śliwek węgierekkilka sztuk rydzów1
cebula biała1
cebula czerwonakilka ziaren jałowca2 gałązki świeżego
rozmarynu2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnku100 ml
nalewki śliwkowej
sól,
pieprzoliwa z oliwekmasłoWykonanie:
Wołowinę kroimy w sporą kostkę, obsmażamy na
oliwie z oliwek i umieszczamy w wolnowarze.
Cebule kroimy w piórka, dodajemy do
mięsa. Rydze dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski, obsmażamy chwilę na
maśle. Dodajemy do pozostałych składników.Dodajemy również odpestkowane
śliwki, przekrojone na połówki,
nalewkę, koncentrat,
jałowiec, pokrojony w plasterki
czosnek,
rozmaryn oraz
sól i
pieprz, mieszamy.Wolnowar ustawiamy na 2 stopień grzania i dusimy sos około 5-6 godzin, aż
wołowina będzie miękka.Podajemy z ulubioną
kaszą, w naszym przypadku była to
kasza pęczak.

Oczywiście sos można również przygotować tradycyjnie, wszystkie składniki umieścić w garnku i dusić na wolnym ogniu, aż
wołowina będzie miękka.Smacznego!