ßßß
Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem.Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).Zapraszam!Składniki:5 kromek pieczywa tostowego3 jajka2 łyżki miodu1/2 łyżeczki cynamonusok wyciśnięty z ok. 2-3 pomarańczycząstki pomarańczy i cynamon do dekoracjiWykonanie:Jajka roztrzepujemy dokładnie z miodem i cynamonem. W masie jajecznej zanurzamy kromki chleba, na kilka minut aby dokładnie nasiąkły.Smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.
Tosty układamy na talerzu, najlepiej nieco bardziej głębokim i zalewamy sokiem pomarańczowym (można go podgrzać przed dodaniem), posypujemy dodatkową porcją cynamonu, układamy cząstki pomarańczy.
Polecam kawę słodzoną miodem jako dodatek do tego słonecznego dania.Smacznego!