Wykonanie
Dzień dobry!Cała Polska żyje dzisiaj pierwszym śniegiem...Mnie przyjemność oglądania spadających
płatków jeszcze ominęła, bo kiedy padały zwyczajnie smacznie spałam, ale wszystko przede mną. Jak na razie za oknem hula zimny wiatr i ani grama deszczu czy śniegu.A Wy lubicie zimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-)
Chciałabym Wam zaproponować pyszne,
słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z
sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z
pomarańczy tuż przed podaniem.Kupcie ładne
pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu
pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego koloru :-).Zapraszam!Składniki:5 kromek
pieczywa tostowego3
jajka2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonusok wyciśnięty z ok. 2-3
pomarańczycząstki
pomarańczy i
cynamon do dekoracjiWykonanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie z
miodem i
cynamonem. W
masie jajecznej zanurzamy kromki
chleba, na kilka minut aby dokładnie nasiąkły.Smażymy na
oleju, na rozgrzanej patelni.
Tosty układamy na talerzu, najlepiej nieco bardziej głębokim i zalewamy
sokiem pomarańczowym (można go podgrzać przed dodaniem), posypujemy dodatkową porcją
cynamonu, układamy cząstki
pomarańczy.
Polecam
kawę słodzoną
miodem jako dodatek do tego
słonecznego dania.Smacznego!