ßßß
Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje.Zapraszam!Składniki:1 dynia Hokkaido (lub taka jaką lubisz)naczynie żaroodporne z zamknięciemopcjonalnie odrobina wodyWykonanie:Dynię Hokkaido dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i wydrążamy z nasionek i włókien.Kroimy na drobne kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie podlewamy minimalną ilością wody), przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 180 st.
Upieczoną i miękką dynię studzimy i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.Dynię można również ugotować w niewielkiej ilości wody, również do miękkości, a następnie zblendować.Smacznego!