Wykonanie
Dzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam
przyprawę do dań z
dynią, więc dzisiaj
pora na purée z dyni .Wybrałam do niego
dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście
dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie.Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor.
Dynia po upieczeniu może być sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej
wody.
Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek,
kawy,
syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje.Zapraszam!Składniki:1
dynia Hokkaido (lub taka jaką lubisz)naczynie żaroodporne z zamknięciemopcjonalnie odrobina
wodyWykonanie:
Dynię Hokkaido dokładnie myjemy, kroimy na 4 części i wydrążamy z nasionek i włókien.Kroimy na drobne kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie podlewamy minimalną ilością
wody), przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 40 minut w temp. 180 st.
Upieczoną i miękką
dynię studzimy i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
Dynię można również ugotować w niewielkiej ilości
wody, również do miękkości, a następnie zblendować.Smacznego!