Wykonanie
Dzień dobry!Pischinger to chyba jeden z najprostszych "
tortów" jakie istnieją.Wystarczą
andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy.Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni Małopolskiej, więc postanowiłam przygotować go w ramach konkursu Gotuj i bloguj po Małopolsku.

Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-).Zapraszam!Składniki:3 opakowania
andrutów (
wafli okrągłych)1,5 kostki
masła250 g
brązowego cukru4
żółtka100 g gorzkiego
kakaoopcjonalnie 2 łyżki
alkoholu np.
wiśniówki3 tabliczki
białej czekoladykilkanaście
owoców derenia do dekoracjipisak
cukrowy (lub
lukier królewski, pisak do napisów na masach
cukrowych)Wykonanie:W garnku umieszczamy
cukier i
masło, podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita, a
cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i dodajemy
żółtka, po jednym, energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem.Następnie dodajemy
kakao i
alkohol, dokładnie mieszamy, masę lekko studzimy.

Na tacy, lub dużym talerzu układamy 1
wafel, który dokładnie smarujemy masą
czekoladową, wystarczy ok. 5 łyżek, przykrywamy kolejnym
waflem, smarujemy
czekoladą, a kolejny
wafel smarujemy
konfiturą. I tak do skończenia masy czekoladowej,
konfitury lub
wafli.Każdorazowo dobrze dociskamy
wafle,
czekolada może wypływać bokami.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej i dokładnie smarujemy nią górny, ostatni
wafel oraz boki naszego piszingera.Następnie
pisakiem cukrowym rysujemy
nitki z pętelkami, na które będzie "nawleczony" dereń. Na "nitkach" układamy
owoce.

Piszingera chłodzimy przynajmniej pół godziny w lodówce.Smacznego!