ßßß
Głównym założeniem konkursu było wplecenie motywu korala w przygotowywane danie, chyba idealnie wykonałam to zadanie, prawda? :-).Zapraszam!Składniki:3 opakowania andrutów (wafli okrągłych)1,5 kostki masła250 g brązowego cukru4 żółtka100 g gorzkiego kakaoopcjonalnie 2 łyżki alkoholu np. wiśniówki3 tabliczki białej czekoladykilkanaście owoców derenia do dekoracjipisak cukrowy (lub lukier królewski, pisak do napisów na masach cukrowych)Wykonanie:W garnku umieszczamy cukier i masło, podgrzewamy na małym ogniu, aż masa będzie jednolita, a cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i dodajemy żółtka, po jednym, energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem.Następnie dodajemy kakao i alkohol, dokładnie mieszamy, masę lekko studzimy.
Na tacy, lub dużym talerzu układamy 1 wafel, który dokładnie smarujemy masą czekoladową, wystarczy ok. 5 łyżek, przykrywamy kolejnym waflem, smarujemy czekoladą, a kolejny wafel smarujemy konfiturą. I tak do skończenia masy czekoladowej, konfitury lub wafli.Każdorazowo dobrze dociskamy wafle, czekolada może wypływać bokami.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dokładnie smarujemy nią górny, ostatni wafel oraz boki naszego piszingera.Następnie pisakiem cukrowym rysujemy nitki z pętelkami, na które będzie "nawleczony" dereń. Na "nitkach" układamy owoce.
Piszingera chłodzimy przynajmniej pół godziny w lodówce.Smacznego!