Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne karmelizowane
brzoskwinie (i
nektarynki) z dodatkiem
lodów i
musli.Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu.
Skarmelizowane
owoce z
miodem i
cynamonem, kulka zimnych
lodów i chrupiące
musli.To nie może smakować źle :-).Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ.Zapraszam!Karmelizowane
brzoskwinie z
lodamiSkładniki:3
brzoskwinie lub
nektarynki (u mnie 2 nektaryny i 1
brzoskwinia, najlepiej twarde)kilka łyżek
miodu1 łyżeczka
cynamonu (najlepiej świeżo startego)
lody (na zdjęciu
lody malaga)
musli Fitella
Musli lekkie
suszona śliwka,
rodzynki,
słonecznik (może być również dowolne inne)Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 8 części.Na patelni rozgrzewamy
miód, układamy na nim cząstki
owoców, posypujemy
cynamonem i karmelizujemy przez kilkanaście minut (
miód powinien ściemnieć, ale się nie spalić, a
owoce lekko zbrązowieć i zmięknąć).
Gotowe
owoce układamy na talerzu, dodajemy kulkę
lodów i posypujemy
musli.Można również jeść na zimno, na wynos np. z
jogurtem naturalnym zamiast
lodów.
Smacznego!Wartości odżywcze i energetyczne w 100 g suchego produktu FitellaWartość energetyczna : 364 kcal
Białko : 8,4 gWęglowodany : 64,6 g w tym
cukry : 13,5 gTłuszcz : 6 , 4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1 , 3 gBłonnik : 6 , 9 gSód : 0 , 39 g