ßßß
Kawa ma delikatny aromat lawendy, zdecydowanie nie jest dominujący, jest ciekawym dopełnieniem.Jeśli nie macie dostępu do lawendy możecie zaparzyć ją z kardamonem, laską cynamonu czy wanilii, każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.Kiedy nie mam czasu na mrożenie kostek, zaparzam kawę w małej ilości wody, dopełniam zimnym mlekiem i też jest fajnie ;-).Kostki zamróźcie w ciekawych formach np. serduszkach, na pewno zachwycicie swoich gości kawą w takiej formie.Zapraszam!Składniki:2 łyżki kawy rozpuszczalnej3 gałązki lawendyfiliżanka wrzątkumlekocukier lub inna rzecz do posłodzeniaWykonanie:Wykonanie jest bardzo proste - kawę zaparzamy w filiżance, wrzucamy do niej lawendę i pozostawiamy na kilka minut.Wyciągamy lawendę, studzimy kawę i następnie przelewamy ją do foremki na lód.Polecam używanie silikonowych w ciekawe kształty - u mnie serca.
Kawę mrozimy. Po zamrożeniu kilka kostek wrzucamy do szklanki, dodajemy cukier, mleko, dokładnie mieszamy i delektujemy się mrożoną kawą.Pamiętajcie - nie zrywajcie lawendy w zanieczyszczonych miejscach, w bliskich odległościach dróg z dużym ruchem!
Smacznego!