Wykonanie
Cześć!Ahuacatl czyli "leśne
masło"."Cudowny
owoc" według Majów i Azteków. To im zawdzięcza swoją nazwę, którą można przetłumaczyć jako "drzewo z jajami/jądrami" :-)
Owoce awokado zwisają z gałęzi drzewa, stąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-)Uprawiane od ponad 1000 lat.
Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach.Można je kupić cały rok, dzięki różnym
porom zbiorów poszczególnych odmian.
Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę E oraz kilka składników mineralnych.Co powinniśmy wiedzieć, aby zjeść smaczne awokado?
Owoc powinien być dojrzały czyli lekko miękki, po naciśnięciu palcem powinien się nieznacznie odkształcać. Niedojrzały
owoc będzie gorzki i mdły.Kupiłeś
awokado twarde jak skała? Włóż je do papierowej
torebki, już po 1-2 dniach może dojrzeć. Zbyt dojrzałe
awokado będzie
mieć dość nieapetyczny, ciemny miąższ, więc trzeba być ostrożnym. Czy
awokado jest jeszcze dobre możemy sprawdzić odrywając szypułkę, powinien się pod nią kryć zielony miąższ.Jak obrać awokado? Rozpoczynamy od przecięcia
owocu naokoło pestki, zaczynamy od węższej części i ciągniemy nóż przez cały
owoc. Rozkręcamy go na bok, w jednej części pozostaje pestka - usuwamy ją nożem, wbijamy go w pestkę, przekręcamy i usuwamy. Miąższ oddzielamy od skórki po prostu za pomocą łyżki.Co możemy zrobić z awokado? Oprócz guacamole, możemy je wykorzystać jak
masło, smarując nim kanapki, dodać do ulubionego koktajlu, zrobić
majonez lub właśnie,
krem czekoladowy.
Krem czekoladowy do złudzenia przypominający Nutellę®!Jeśli się nie powstrzymasz, to zjesz całą porcję od razu :DZapraszam!Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.Składniki:1 dojrzałe
awokado2 czubate łyżki
kakao2 czubate łyżki
cukru pudru40 g
masła (miękkiego)1 łyżeczka
cukru waniliowego (przepis na domową wersję)1 łyżeczka zmielonych
migdałów (lub
orzechów laskowych)Wykonanie:Z
awokado wyciągamy miąższ za pomocą sposobu opisanego wyżej.Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu iucieramy łyżkąucieramy blenderemucieramy mikseremJa na początku ucierałam łyżką, jednak kiedy pozostawały mi wciąż niewielkie grudki
awokado, wspomogłam się mikserem.Krem przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Smacznego!