Wykonanie
Witam Was!Dzisiaj przepis, który chodził za mną od jakiegoś czasu...Niedawno w konkursie wygrałam płytę z kilkoma odcinkami Nigella Ekspresowo i się z miejsca zakochałam w nim zakochałam!

Oryginał znajdziecie tutaj . Nazwę zostawiłam również oryginalną, ponieważ wg. mnie spolszczenie nie brzmi zbyt dobrze i apetycznie.
Pudding jest potrawą, czy też deserem (w zależności od składników) popularnym w Wielkiej Brytanii.Można go podawać nawet jako główne danie obiadowe. Najbardziej znanymi
puddingami są Yorkshire
pudding i Christmas
pudding. Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420.
Pudding Nigelli jest słodki, kremowy,
mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający.Zamiast
croissantów można użyć innego
pieczywa np.
chleba.Zapraszam!Składniki:2-4 czerstwe
croissanty, bez dodatków (moga być również świeże)1/2 szklanki
cukru2 łyżki
wody1/2 szklanki
śmietanki 30%1/2 szklanki
mleka2 łyżki burbonu (ja użyłam
malibu,
daje piękny
kokosowy aromat)2
jajka (ubite)Wykonanie:Rogaliki rwiemy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.Na suchą patelnię wysypujemy
cukier i dodajemy
wodę. Lekko mieszamy i pozostawiamy na ogniu.Nie musimy na początku mieszać, czekamy aż
cukier zacznie "bulgotać". Pod koniec zaczynamy mieszać co jakiś czas czekając aż zacznie się karmelizować i uzyskiwać
bursztynowy kolor.Kiedy karmel jest gotowy, zestawiamy go z ognia, dodajemy
śmietanę,
mleko i
malibu, jeśli karmel się nam lekko zetnie, możemy ponownie podgrzać masę, aż się rozpuści.

Na koniec dodajemy
jajka do masy karmelowej. Powoli i ciągle mieszając trzepaczką. Powstałą masą zalewamy rogaliki i czekamy 10 minut.
Pudding pieczemy 20 minut w 180 st.Jemy jeszcze ciepły.Smacznego!