ßßß Cookit - przepis na Caramel croissant pudding

Caramel croissant pudding

nazwa

Wykonanie

Witam Was!
Dzisiaj przepis, który chodził za mną od jakiegoś czasu...
Niedawno w konkursie wygrałam płytę z kilkoma odcinkami Nigella Ekspresowo i się z miejsca zakochałam w nim zakochałam!
Oryginał znajdziecie tutaj . Nazwę zostawiłam również oryginalną, ponieważ wg. mnie spolszczenie nie brzmi zbyt dobrze i apetycznie.
Pudding jest potrawą, czy też deserem (w zależności od składników) popularnym w Wielkiej Brytanii.
Można go podawać nawet jako główne danie obiadowe. Najbardziej znanymi puddingami są Yorkshire pudding i Christmas pudding. Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420.
Pudding Nigelli jest słodki, kremowy, mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający.
Zamiast croissantów można użyć innego pieczywa np. chleba.
Zapraszam!
Składniki:
2-4 czerstwe croissanty, bez dodatków (moga być również świeże)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki burbonu (ja użyłam malibu, daje piękny kokosowy aromat)
2 jajka (ubite)
Wykonanie:
Rogaliki rwiemy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dodajemy wodę. Lekko mieszamy i pozostawiamy na ogniu.
Nie musimy na początku mieszać, czekamy aż cukier zacznie "bulgotać". Pod koniec zaczynamy mieszać co jakiś czas czekając aż zacznie się karmelizować i uzyskiwać bursztynowy kolor.
Kiedy karmel jest gotowy, zestawiamy go z ognia, dodajemy śmietanę, mleko i malibu, jeśli karmel się nam lekko zetnie, możemy ponownie podgrzać masę, aż się rozpuści.
Na koniec dodajemy jajka do masy karmelowej. Powoli i ciągle mieszając trzepaczką. Powstałą masą zalewamy rogaliki i czekamy 10 minut.
Pudding pieczemy 20 minut w 180 st.
Jemy jeszcze ciepły.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/01/caramel-croissant-pudding.html