ßßß
Oryginał znajdziecie tutaj . Nazwę zostawiłam również oryginalną, ponieważ wg. mnie spolszczenie nie brzmi zbyt dobrze i apetycznie.Pudding jest potrawą, czy też deserem (w zależności od składników) popularnym w Wielkiej Brytanii.Można go podawać nawet jako główne danie obiadowe. Najbardziej znanymi puddingami są Yorkshire pudding i Christmas pudding. Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420.Pudding Nigelli jest słodki, kremowy, mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający.Zamiast croissantów można użyć innego pieczywa np. chleba.Zapraszam!Składniki:2-4 czerstwe croissanty, bez dodatków (moga być również świeże)1/2 szklanki cukru2 łyżki wody1/2 szklanki śmietanki 30%1/2 szklanki mleka2 łyżki burbonu (ja użyłam malibu, daje piękny kokosowy aromat)2 jajka (ubite)Wykonanie:Rogaliki rwiemy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dodajemy wodę. Lekko mieszamy i pozostawiamy na ogniu.Nie musimy na początku mieszać, czekamy aż cukier zacznie "bulgotać". Pod koniec zaczynamy mieszać co jakiś czas czekając aż zacznie się karmelizować i uzyskiwać bursztynowy kolor.Kiedy karmel jest gotowy, zestawiamy go z ognia, dodajemy śmietanę, mleko i malibu, jeśli karmel się nam lekko zetnie, możemy ponownie podgrzać masę, aż się rozpuści.
Na koniec dodajemy jajka do masy karmelowej. Powoli i ciągle mieszając trzepaczką. Powstałą masą zalewamy rogaliki i czekamy 10 minut.Pudding pieczemy 20 minut w 180 st.Jemy jeszcze ciepły.Smacznego!