ßßß Cookit - przepis na Idealna polewa czekoladowa do ciast

Idealna polewa czekoladowa do ciast

nazwa

Wykonanie

Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego.
Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.
Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.
Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.
Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.
Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):
1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :)
5 łyżek cukru
3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka żelatyny
4 łyżki śmietany 18%
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody.
Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.
Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.
Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/idealna-polewa-czekoladowa-do-ciast.html