Wykonanie

Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów
doszłam do przepisu idealnego.Polewa ma apetyczny,
mleczny kolor i błyszczący wygląd.Ze względu na dodatek
żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):1/2 kostki
margaryny - u mnie
Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :)5 łyżek
cukru3 płaskie łyżki
kakao - ciemnego i gorzkiego2 łyżki gorącej
wody1 łyżka
żelatyny4 łyżki
śmietany 18%
Rozpuścić
żelatynę w 2 łyżkach gorącej
wody.Do małego garnka wrzucić
margarynę,
cukier,
kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać
śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.