ßßß
Metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego.Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku.Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):1/2 kostki margaryny - u mnie Kasia Maślany Smak ze względu właśnie na walory smakowe :)5 łyżek cukru3 płaskie łyżki kakao - ciemnego i gorzkiego2 łyżki gorącej wody1 łyżka żelatyny4 łyżki śmietany 18%
Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej wody.Do małego garnka wrzucić margarynę, cukier, kakao i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką.Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy.