Wykonanie
Są przepisy, które zaskakują. Zaskakują swym składem i smakiem. Ale bywają wśród nich takie, które raz spróbowane będą przez lata gościć w naszej kuchni.Taki jest też ten przepis.
Dżem z
marchewki z
cytryną. Od niedawna jestem jego wielką fanką. Przepis i pierwszy słoiczek dostałam od Basi. Dzięki :)
Składniki:1 kg
marchwi1 szkl.
cukru2
cytryny1
galaretka pomarańczowaSposób przygotowania:
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w niewielkiej ilości
wody ze szklanką
cukru. Gdy
marchew będzie miękka, zmiksuj ją za pomocą blendera. Z umytych
cytryn wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce. Dodaj do
marchwi. Wsyp
galaretkę i całośc przesmaż. Włóż do słoiczków i pasteryzuj 15 minut.