Wykonanie
W procesie przygotowywania potraw jest coś takiego, co skłania mnie do eksperymentowania. Jest tyle smaków, tyle możliwości ich połączenia... Są produkty, których nigdy jeszcze nie widziałam na własne oczy. Są produkty, których smaków nawet się nie domyślam. Tak też było z topinamburem. Słyszałam, że jest. Słyszałam, że smaczny. Ale przecież musiałam sama spróbować :) Inspiracja

Składniki:mały
korzeń selera2 korzenie
pietruszkibiała część
pora1 mała
marchewka250 g obranego topinamburu
olejsólpieprzsok z cytryny1 litr
bulionu1 łyżeczka suszonego
tymiankuSposób przygotowania:Warzywa (poza
porem) obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do
bulionu i zacznij gotować. W
między czasie pokrój
por w krążki i podsmaż na
oleju, aż się zeszkli. Dodaj do
bulionu z pozostałymi warzywami. Wsyp
tymianek i dodaj
sok z cytryny.Gotuj do miękkości, a pod koniec gotowania przypraw. Zdejmij z ognia i po przestygnięciu zmiksuj za pomocą blendera.