ßßß Cookit - przepis na Syrop z hibiskusa

Syrop z hibiskusa

nazwa

Wykonanie

Anno Mario, prześladujesz mnie :) Ty i wspomnienia smaków i zapachów z warsztatów "Jadalne prezenty" :) Prześladowanie to jest bardzo miłe... a wspomnienia... mmm... cudne :) Wszyscy moi bliscy odczuli moc inspiracji i entuzjazmu, które ze sobą przywiozłam, a czytelnicy mojego bloga "zmuszeni" są czytać, marzyć i śnić o tych pysznościach :)
Dziś - syrop hibiskusowy. Do tej pory piłam tylko napar z tych wspaniale czerwonych kwiatów. Syrop doprawiony korzennymi aromatami idealnie dopełnia nie tylko czarną mocną herbatę, ale i drinki, a nawet sosy do sałatek i deserów :)
Składniki:
10 szkl. wody
2 1/4 szkl. suszonych kwiatów hibiskusa
kawałek świeżego imbiru
3 gwiazdki anyżu
skórka z 2 cytryn
2,5 szkl. cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzuć i wlej do rondla. Zagotuj. Od momentu zagotowania, trzymaj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Zdejmij z ognia, nakryj pokrywką i odstaw na noc. Przelej przez sitko do butelek. Przechowuj w lodówce.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/01/syrop-z-hibiskusa.html