Wykonanie
Anno
Mario, prześladujesz mnie :) Ty i wspomnienia smaków i zapachów z warsztatów "Jadalne prezenty" :) Prześladowanie to jest bardzo miłe... a wspomnienia... mmm... cudne :) Wszyscy moi bliscy odczuli moc inspiracji i entuzjazmu, które ze sobą przywiozłam, a czytelnicy mojego bloga "zmuszeni" są czytać, marzyć i śnić o tych pysznościach :)Dziś -
syrop hibiskusowy. Do tej
pory piłam tylko napar z tych wspaniale czerwonych kwiatów.
Syrop doprawiony korzennymi aromatami idealnie dopełnia nie tylko czarną mocną
herbatę, ale i
drinki, a nawet sosy do sałatek i deserów :)

Składniki:10 szkl.
wody2 1/4 szkl. suszonych kwiatów hibiskusakawałek świeżego
imbiru3 gwiazdki
anyżuskórka z 2
cytryn2,5 szkl.
cukruszczypta
soli
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki wrzuć i wlej do rondla. Zagotuj. Od momentu zagotowania, trzymaj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Zdejmij z ognia, nakryj pokrywką i odstaw na noc. Przelej przez sitko do butelek. Przechowuj w lodówce.