ßßß
Składniki:łosoś (i tu mam problem - ilość w zależności od konsumujących go osób)marynata (porcja na 1 filet z łososia):2 szkl. oliwy2 łyżki tymianku4 ząbki czosnku2 łyżeczki soli2 łyżeczki białego pieprzuSposób przygotowania:Łososia - jeśli trzeba oskrob, umyj i osusz. Pokrój na około 5 cm kawałki.Przygotuj marynatę: do oliwy dodaj tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pierz i wymieszaj. "Wykąp" łososia w oliwie i schowaj na 24 godziny do lodówki.Po upływie tego czasu "odcedź" łososia z oliwy i wlej ją na patelnię. Rozgrzej. Smaż łososia po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.Sos jogurtowo-ziołowy :Wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i posyp drobno posiekaną miętą.