ßßß
Składniki (na dużą misę):1 puszka kukurydzy1 puszka ananasasłoiczek selera konserwowegook 30 dag wędliny drobiowej w kawałku(szynka, polędwica)3-4 jajka gotowane na twardokawałek pora (kilka centymetrów)słoik majonezu (250 ml)Przygotowanie:Zanim przystąpimy do robienia sałatki produkty z puszek porządnie odsączamy z zalewy.
Na dno przeźroczystej misy układamy posiekanego selera. Warstwę smarujemy majonezem. Wykładamy kukurydzę. Ponownie cienko smarujemy majonezem. Wykładamy wędlinę drobiową pokrojoną w średnią kostkę. Majonez. Ostatnią warstwę, którą smarujemy majonezem stanowi pokrojony w kostkę ananas. Na majonez posypujemy cienką warstwę drobno siekanego pora. Na sam wierzch posypujemy drobniutko posiekanym jajkiem.Sałatka pięknie prezentuje się w przeźroczystym naczyniu. Przy nakładaniu należy sięgać samego dna by mieć cały przekrój smaków. Dla mnie to już domowy smak. Prezentowane zdjęcia pochodzą jeszcze z zeszłych Świąt Wielkanocnych, kiedy Babcia była z nami... .Ech, szkoda gadać. Te i każde następne Święta będą już niepełnowartościowe. Zawsze to z Babcią najpierw dzieliło się jajkiem czy opłatkiem... zawsze z Nią się ustalało menu, zawsze razem przy stole. Smutno i źle.Nie wierzę, że święta bez Niej mogą się odbyć.Wam mimo to smacznego i wesołego świętowania.