ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień

Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień

nazwa

Wykonanie

Moja droga Mama - Kuracjuszka oprócz powiewu zdrowia, przywiozła z pobytu w Konstancinie kilka naprawdę fajnych przepisów. Dziś opiszę jeden z nich, do którego przyznam szczerze byłam początkowo sceptycznie nastawiona. Pierwszy raz przyrządziłyśmy to danie razem. Efekt mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie. Pyszny obiad. Prosty do przygotowania, ale robi wrażenie. Spokojnie możecie zaserwować to danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno.
Składniki (na 5-6 osób z apetytem):
1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego
2 średnie cebule
mały słoik majonezu
kilka łyżek keczupu pikantnego
sól, pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów
Przygotowanie:
Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz oprószamy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Cebulę siekamy w pióra. Tuż przed pieczeniem układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym w pozycji pionowej, przekładając je posiekaną cebulą.W miseczce mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1 , 5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie ani dietetyczne. Mimo to gorąco polecam, a nieznanej mi z imienia autorce przepisu dziękuję za smaczną inspirację.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/03/karkowka-pieczona-w-majonezie-i.html