ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona w mandarynkach

Kaczka pieczona w mandarynkach

nazwa

Wykonanie

Jako, że moja Druga Połowa delikatnie mówiąc nie przepada za kaczką, a ja ten gatunek mięsa wprost uwielbiam - muszę się mocno natrudzić byśmy oboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało).
Składniki (2 porcje):
2 średnie piersi z kaczki
1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka
sól, pieprz
majeranek
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (lub sojowo - grzybowego) Tao Tao
Przygotowanie:
Umyte piersi z kaczki solimy i solidnie zsypujemy pieprzem, posypujemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Przed przyprawianiem należy pamiętać o nacięciu skóry. Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Dwie z nich przydadzą nam się później. Pozostałe lekko zgniatamy i obkładami nimi kaczkę. Całość skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzinki.
Zamarynowane piersi obsmażamy z obu stron na patelni. Szczególnie ważne by skórę porządnie zrumienić - jest wtedy szansa, że będzie chrupiąca kiedy się wypiecze.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 stopni przez 40-50 min (w zależności od wielkości piersi)
Danie komponuje się świetnie z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką czy buraczkami.
Poniżej efekt końcowy:
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/05/kaczka-pieczona-w-mandarynkach.html