Wykonanie

Po krótkim urlopie jestem pełna nowych inspiracji kulinarnych. Na początek szybkie i smaczne danie znalezione w starej książce kulinarnej "Obiad nad Bosforem".Składniki:800 g
mięsa wołowego3 łyżki
margaryny (ja zastąpiłam
oliwa z oliwek)1 1/2 łyżki
masła200 g
cebuli300 g
pomidorów lub 1/4 szklanki pasty pomidorowej2
listki laurowe1/2 łyżki
soliMięso pokroić na plastry, porządnie rozbić i podsmażyć na tłuszczu na patelni, następnie ułożyć w płaskim garnku.**ja użyłam dużej patelni i po prostu
mięso na chwilę wyciągnęłam i
potem włożyłam je z powrotem na patelnię.
Cebulę podzielić na 4 części i cienko pokroić. Dodać do pozostałego na patelni tłuszczu, poddusić. Dodać
pomidory lub pastę
pomidorową. Otrzymany sos wlać na befsztyki i gotować jeszcze 5 min.* Posolić, wrzucić
liście laurowe, wlać 3-4 szklanki gorącej
wody. Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.Smacznego :)Źródło przepisu: Danuta Chmielewska "Obiad nad Bosforem. Kuchnia Turecka"