ßßß
Po krótkim urlopie jestem pełna nowych inspiracji kulinarnych. Na początek szybkie i smaczne danie znalezione w starej książce kulinarnej "Obiad nad Bosforem".Składniki:800 g mięsa wołowego3 łyżki margaryny (ja zastąpiłam oliwa z oliwek)1 1/2 łyżki masła200 g cebuli300 g pomidorów lub 1/4 szklanki pasty pomidorowej2 listki laurowe1/2 łyżki soliMięso pokroić na plastry, porządnie rozbić i podsmażyć na tłuszczu na patelni, następnie ułożyć w płaskim garnku.**ja użyłam dużej patelni i po prostu mięso na chwilę wyciągnęłam i potem włożyłam je z powrotem na patelnię.Cebulę podzielić na 4 części i cienko pokroić. Dodać do pozostałego na patelni tłuszczu, poddusić. Dodać pomidory lub pastę pomidorową. Otrzymany sos wlać na befsztyki i gotować jeszcze 5 min.* Posolić, wrzucić liście laurowe, wlać 3-4 szklanki gorącej wody. Przykryć rondel i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min.Smacznego :)Źródło przepisu: Danuta Chmielewska "Obiad nad Bosforem. Kuchnia Turecka"