ßßß Cookit - przepis na Czekoladki kokosowe Bounty

Czekoladki kokosowe Bounty

nazwa

Wykonanie

Czekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód . Przygotowując czekoladki myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż miód nadał jedynie delikatnej słodyczy, a smak kokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością oleju kokosowego.
Składniki:
Masa kokosowa:
2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
3 - 4 łyżki miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego)
Polewa:
100 g czekolady deserowej z minimum 45% zawartością kakao
50 g masła
3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Składniki na masę kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórek kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie).
Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu.
Wycięte czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde.
Ciekawostka : Jak odkryto odchudzające właściwości oleju kokosowego?
W USA farmerzy nie wiedząc co zrobić z olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie zamiast przybrać na wadze straciły już posiadane kilogramy. Ten fakt skłonił naukowców do badań i stwierdzono, że ludzie na olej kokosowy reagują podobnie.
Oczywiście zalecam umiar w jedzeniu dużych ilości czekoladek :), olej kokosowy to jednak nadal tłuszcz.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/czekoladki-kokosowe-bounty.html