Wykonanie
Czekoladki z pysznym wnętrzem
kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim
cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich
olej kokosowy i
miód . Przygotowując
czekoladki myślałam, że
miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie
kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż
miód nadał jedynie delikatnej
słodyczy, a smak
kokosowy jest jeszcze bardziej podkreślony obecnością
oleju kokosowego.

Składniki:Masa kokosowa:2 szklanki
wiórków kokosowych4 łyżki
oleju kokosowego3 - 4 łyżki
miodu naturalnego (najlepiej jasnego, np. rzepakowego)Polewa:100 g
czekolady deserowej z minimum 45% zawartością
kakao50 g
masła3 łyżki
mleka lub słodkiej
śmietanki
Przygotowanie:Składniki na masę
kokosową wymieszać tak, aby wszystko równomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórek
kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości
oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub
miodu (gdy chcemy bardziej słodkie).Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać
czekoladki, pozostawiając je w foremce. Masę można formować ręką po wcześniejszym lekkim schłodzeniu.Wycięte
czekoladki wstawić do lodówki na około 2 godziny.Składniki na polewę roztopić na garnku z wrzącą
wodą lub w mikrofali ustawiając tryb rozmrażania na 4 stopień i 250 g. Po roztopieniu składniki mieszać do uzyskania jednolitej polewy.Schłodzone
czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde.Ciekawostka : Jak odkryto odchudzające właściwości
oleju kokosowego?W USA farmerzy nie wiedząc co zrobić z
olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie zamiast przybrać na wadze straciły już posiadane kilogramy. Ten fakt skłonił naukowców do badań i stwierdzono, że ludzie na
olej kokosowy reagują podobnie.Oczywiście zalecam umiar w jedzeniu dużych ilości
czekoladek :),
olej kokosowy to jednak nadal tłuszcz.