ßßß
Faktu, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa nie muszę chyba przypominać. Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację.Składniki:1 szklanka kaszy jaglanej3 szklanki mleka1 łyżeczka masła1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii)1/2 szklanki przegotowanej gorącej wodypowidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubionepłatki migdałowegorąca woda do płukania kaszyPrzygotowanie:Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie kaszy goryczki.Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i cukier.Podczas gotowania obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.Ugotowaną kaszę zdjąć z palnika, przykryć i odczekać z 5 - 10 minut.Podawać z powidłami ze śliwek węgierek lub innymi ulubionymi. Na wierzch posypać garść płatków migdałowych.