ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z powidłami

Kasza jaglana z powidłami

nazwa

Wykonanie

Faktu, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa nie muszę chyba przypominać. Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii)
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione
płatki migdałowe
gorąca woda do płukania kaszy
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie kaszy goryczki.
Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i cukier.
Podczas gotowania obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
Ugotowaną kaszę zdjąć z palnika, przykryć i odczekać z 5 - 10 minut.
Podawać z powidłami ze śliwek węgierek lub innymi ulubionymi. Na wierzch posypać garść płatków migdałowych.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/kasza-jaglana-z-powidami.html