Wykonanie

Faktu, że
kasza jaglana jest bardzo zdrowa nie muszę chyba przypominać.
Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka
kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację.Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej3 szklanki
mleka1 łyżeczka
masła1 łyżka
cukru (może być z dodatkiem
wanilii)1/2 szklanki przegotowanej gorącej
wodypowidła śliwkowe ze
śliwek węgierek lub inne ulubione
płatki migdałowegorąca
woda do płukania
kaszyPrzygotowanie:
Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka
razy gorącą
wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie
kaszy goryczki.Zagotować
mleko, dodać
kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać
masło i
cukier.Podczas gotowania obserwować ilość płynu.
Kasza może zbyt szybko wchłonąć
mleko i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą
wodą. Podlewanie
wodą jest zbędne, gdy
kasza jest już ugotowana.Ugotowaną
kaszę zdjąć z palnika, przykryć i odczekać z 5 - 10 minut.Podawać z powidłami ze
śliwek węgierek lub innymi ulubionymi. Na wierzch posypać garść
płatków migdałowych.