Wykonanie
Przygotowany na święta, czy imieniny może zachwycić Twoich gości smakiem. Słodka
żurawina,
wytrawne czerwone wino i kwaśne
jabłko, a całość przyprawione
goździkami ,
cynamonem i wyrazistą
gałką muszkatołową. Tak opisałabym ten sos, który doskonale pasuje do
wędlin i
schabu. Może również posłużyć jako prezent - umieszczony w ozdobnym słoiczku i przyozdobiony ucieszy nie jedną gospodynię.Składniki:3 kieliszki
czerwonego wina (wytrawne lub słodkie),1 kwaśne
jabłko,słoiczek
dżemu żurawinowego,20 dag
suszonej żurawiny,szczypta
papryki,
gałki muszkatołowej,3
goździki,szczypta
cynamonu,
pieprz świeżo zmielonyPrzygotowanie:Do garnka wsypać
suszoną żurawinę, zetrzeć na grubej tarce
jabłko (wcześniej obrać), dodać
przyprawy i wlać
wino.


Gotować pod przykryciem ok. 20 min co jakiś czas mieszając, dolewać
wina jeśli wyparuje. Po tym czasie ostudzić, dodać
dżem żurawinowy, całość zmiksować blenderem. Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodać
wina.