Wykonanie
Przepis na, to smaczne śniadanko wpadł mi do głowy, gdy w lodówce znalazłam
jajka i
szynkę. Nie miałam ochoty na jajecznicę, więc postanowiłam zapiec
jajka w
szynce, którą wyłożyłam formę na muffinki. Można dodać kawałki
papryki, czy
kukurydzę, doprawić
ziołami i posypać
serem żółtym. W efekcie powstają jajeczne muffinki. Doskonale smakują z grzankami z tostera.Porcja na 4 sztukiSkładniki:3
jajka,2 listki
bazylii lub
pietruszki,2 cienkie paski
papryki,3 łyżeczki
kukurydzy z puszki,4 plasterki
szynki,
sól i
pieprzPrzygotowanie:Silikonową formę na muffinki wyłożyć plasterkami
szynki.
Jajka rozbełtać widelcem, posolić, dodać
pieprz i pokrojoną
bazylię. Do formy z
szynką dodać pokrojoną
paprykę i
kukurydzę, zalać
jajkiem. Posypać z wierzchu
serem żółtym i
zieleniną. Nagrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Piec do momentu całkowitego ścięcia
jajka, czyli ok. 15-20 min w temp. 200 stopni. Podawać z tostami i świeżą
kawą z mleczkiem:)