ßßß Cookit - przepis na #11: Danie jednogarnkowe dla studentów: Pęczotto z indykiem i suszonymi pomidorami!

#11: Danie jednogarnkowe dla studentów: Pęczotto z indykiem i suszonymi pomidorami!

nazwa

Wykonanie

Pęczotto przygotowujemy identycznie jak risotto, jednak głównym składnikiem nie jest ryż, a pęczak. Idealne danie dla kogoś, kto nie lubi spędzać długich godzin gotując obiad. Jednocześnie jest do danie na które mogą pozwolić sobie osoby, które dbają o figurę! Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania przepisu :) Smacznego!
składniki:
2 porcje
75 g pęczaku
6-7 suszonych pomidorów
2 plastry indyka
duża garść szpinaku
1 litr bulionu
pieprz i papryka ostra
olej z suszonych pomidorów
Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów, a następnie pokrojone w paski suszone pomidory i indyka, również pokrojonego w paski. Przysmażamy około 7 minut. Dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Następnie dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż pęczak 'wypije' bulion. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie gotowy (pęczak powinien być al dente, ja gotowałam około 25-30 minut). Pod koniec gotowania wrzucamy szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i papryką słodką!
Źródło:http://creativeinkitchen.blogspot.com/2015/04/11-danie-jednogarnkowe-dla-studentow.html