Wykonanie
Pęczotto przygotowujemy identycznie jak risotto, jednak głównym składnikiem nie jest
ryż, a pęczak. Idealne danie dla kogoś, kto nie lubi spędzać długich godzin gotując obiad. Jednocześnie jest do danie na które mogą pozwolić sobie osoby, które dbają o figurę! Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania przepisu :) Smacznego!
składniki:2 porcje75 g pęczaku6-7
suszonych pomidorów2 plastry
indykaduża garść
szpinaku1 litr
bulionupieprz i
papryka ostraolej z
suszonych pomidorówDo garnka wlewamy
olej z
suszonych pomidorów, a następnie pokrojone w paski
suszone pomidory i
indyka, również pokrojonego w paski. Przysmażamy około 7 minut. Dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Następnie dolewamy chochlę
bulionu i czekamy, aż pęczak 'wypije'
bulion. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie gotowy (pęczak powinien być al dente, ja gotowałam około 25-30 minut). Pod koniec gotowania wrzucamy
szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy
pieprzem i
papryką słodką!