ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kasza jęczmienna z suszkami

Wigilijna kasza jęczmienna z suszkami

nazwa

Wykonanie

Składniki dla dwóch osób:
ok 8 łyżek kaszy jęczmiennej
400 ml wody
2 suszone gruszki, kilka suszonych śliwek, suszone jabłka
miód
wanilia
Wykonanie:
Kroimy suszki w kostkę. Do garnczka wlewamy wodę, solimy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę jęczmienna, dajemy ok 1 cm laski wanilli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojone suszki i gotujemy kolejne 10 min. Należy sprawdzać stan wody, ewentualnie dolać trochę wody. Na sam koniec słodzimy miodem lub cukrem.
Na koniec garnczek z pokrywką owijamy kocem i dajemy w pościel. Kasza wtedy będzie długo utrzymywała ciepło, kasza jeżeli jest woda fajnie ją wchłonie i nabierze lepszego aromatu suszek. To oczywiście sposób mojej mamy:)
Źródło:http://www.kaszomania.pl/wigilijna-kasza-jeczmienna-z-suszkami