Wykonanie
Składniki dla dwóch osób:ok 8 łyżek
kaszy jęczmiennej400 ml
wody2
suszone gruszki, kilka suszonych
śliwek,
suszone jabłkamiódwaniliaWykonanie:Kroimy suszki w kostkę. Do garnczka wlewamy
wodę, solimy doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy
kaszę jęczmienna, dajemy ok 1 cm laski
wanilli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojone suszki i gotujemy kolejne 10 min. Należy sprawdzać stan
wody, ewentualnie dolać trochę
wody. Na sam koniec słodzimy
miodem lub
cukrem.Na koniec garnczek z pokrywką owijamy kocem i dajemy w pościel.
Kasza wtedy będzie długo utrzymywała ciepło,
kasza jeżeli jest
woda fajnie ją wchłonie i nabierze lepszego aromatu suszek. To oczywiście sposób mojej mamy:)