Wykonanie
Dżem brzoskwiniowy przygotujecie z tylko
trzech składników i zapewniam Was, że będzie smakował o niebo lepiej, niż te kupowane w sklepach.Przyrządzenie domowego
dżemu nie jest trudne. Wystarczy szeroki garnek z grubym dnem,
owoce,
cukier oraz
sok z cytryny i ewentualne dodatki smakowe, np.
laska wanilii.Do przygotowania
dżemu brzoskwiniowego wykorzystałam domowy
cukier waniliowy. Jeśli go nie posiadacie, możecie dodać do gotujących się
brzoskwiń ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż
wanilii. Samą laskę również dodajemy do gotowania, a wyjmujemy ją dopiero wtedy, gdy
dżem zgęstnieje. Wzbogaci ona dodatkowo smak swoim aromatem.
Dżem przygotowałam z niewielkiej ilości
owoców (niecały kilogram), dlatego od razu zachęcam Was do zwiększenia proporcji składników. Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600g
dżemu .
Dżem brzoskwioniowySkładniki:700g
brzoskwiń (waga po usunięciu pestek)70g domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)4 łyżki
soku z cytryny
Wykonanie:-
brzoskwinie umyć, na około 1 minutę zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zdjąć skórkę- obrane
brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka-
owoce zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny, wymieszać-
brzoskwinie gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż część soku odparuje, a kawałki
owoców zmiękną- całość powinna zgęstnieć, przy takiej ilości składników nastąpi to bardzo szybko-
dżem jest gotowy, gdy wyraźnie zgęstnieje - należy pamiętać, że po wystygnięciu jego konsystencja będzie jeszcze bardziej zwarta- możemy pozostawić
dżem z widocznymi kawałkami
owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część
owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach- jeżeli chcemy przechowywać
dżem dłużej, należy go zapasteryzować

- słoiczki i pokrywki należy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem- gorący
dżem przełożyć do słoiczków, pamiętając, aby
dżem sięgał nie wyżej niż góra słoiczka, na którą nakładamy pokrywkę- brzegi słoiczków oczyścić z ewentualnych zabrudzeń, zakręcić pokrywki- na dnie garnka ułożyć czystą ściereczkę, zabezpieczy to słoiczki przed pękaniem w styczności z gorącym dnem garnka- słoiczki wstawić do garnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą
wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek- gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików- po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z
wody, dokręcić i ustawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia