Wykonanie
Keks
orzechowy z
białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych
orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych
białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z
białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi
bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 .

Składniki:6
białek100g
cukru100g
masła100g + 1-2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia150g różnych
orzechów (u mnie
orzechy ziemne, brazylijskie,
nerkowce i
migdały)

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło rozpuścić, ostudzić-
orzechy uprażyć,
migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki-
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo
cukier- do sztywno ubitych
białek dodać roztopione
masło oraz
cukier wanilinowy, krótko zmiksować- dodać 100g
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji

- posiekane
orzechy oprószyć 1-2 łyżkami
mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- przechowywać pod przykryciem

Keks z
białek można wykonać z dowolnymi
bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość
orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z
białej czekolady.