ßßß
Składniki:6 białek100g cukru100g masła100g + 1-2 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło rozpuścić, ostudzić- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier- do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować- dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- przechowywać pod przykryciem
Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady.