ßßß Cookit - przepis na Keks orzechowy z białek

Keks orzechowy z białek

nazwa

Wykonanie

Keks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować.
Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 .
Składniki:
6 białek
100g cukru
100g masła
100g + 1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, ostudzić
- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie posiekać na mniejsze kawałki
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo cukier
- do sztywno ubitych białek dodać roztopione masło oraz cukier wanilinowy, krótko zmiksować
- dodać 100g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić
- przechowywać pod przykryciem
Keks z białek można wykonać z dowolnymi bakaliami, należy jedynie pamiętać, by ich ilość nie była większa niż przewidziana w przepisie ilość orzechów. Jeśli przygotujecie go na święta, wierzch warto udekorować, np. polewą z białej czekolady.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/11/keks-orzechowy-z-biaek.html