ßßß
Składniki:KREM BANANOWY4 żółtka1 łyżka cukrusok z jednej niedużej cytryny2 średnie banany (180g po obraniu)MASA SEROWA250g serka homogenizowanego naturalnego60g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudruSOS KARMELOWY50g cukru70g śmietanki 30%20g masła6 herbatnikówbanan do dekoracji
Wykonanie:KREM BANANOWY- banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna- do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (4-5 minut)- gotowy krem zdjąć z ognia, ostudzić- jeśli chcemy mieć krem o całkiem gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito
SOS KARMELOWY- do rondelka przełożyć cukier, masło i śmietankę, całość podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, mieszać, by nie dopuścić do przywarcia- po 5-10 minutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje)MASA SEROWA- serek wymieszać z cukrem- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiemPRZYGOTOWANIE DESERU- na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową- deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana
Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej idealnie komponuje się w tym deserze. Najlepiej smakuje on schłodzony, poszczególne warstwy są wtedy dobrze widoczne podczas konsumpcji.