ßßß
Składniki:75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni75g masła50g czekolady mlecznej50g cukru50ml mleka2 pełne łyżki kakao1 jajko1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g)1 łyżeczka cukru wanilinowego150g wydrylowanych wiśni
Wykonanie:- masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika- do gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia- do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować
- wiśnie odsączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy
Do przygotowania ciasta użyłam czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego cukru oraz obecność kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru.Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni.Ciasto można po upieczeniu udekorować polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby.