Wykonanie
Ciasto
czekoladowe z
wiśniami jest bardzo aromatycznym
ciastem ucieranym. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że połączenie
czekolady i
wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno
czekoladowe, a dodatek kwaskowatych
wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak
czekolady.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75 .
Składniki:75g
mąki pszennej + 25g do oprószenia
wiśni75g
masła50g
czekolady mlecznej50g
cukru50ml
mleka2 pełne łyżki
kakao1
jajko1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia (6g)1 łyżeczka
cukru wanilinowego150g wydrylowanych
wiśniWykonanie:-
masło,
cukier i
mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika- do gorącego płynu dodać
czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż
czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia- do zimnej mieszanki dodać
jajko,
cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche:
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować
-
wiśnie odsączyć, oprószyć
mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu również z formy
Do przygotowania ciasta użyłam
czekolady mlecznej, lecz nieduża ilość dodanego
cukru oraz obecność
kakao sprawiają, że ciasto jest lekko gorzkawe w smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać
czekoladę deserową zamiast
mlecznej, do ciasta należy dodać więcej
cukru.Wielbiciele ciast przepełnionych
owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość
wiśni.Ciasto można po upieczeniu udekorować
polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby.