ßßß
Składniki:CIASTO200g mąki pszennej80g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtkoszczypta soli3 łyżki kwaśnej śmietany 12%MASA SEROWA250g twarogu półtłustego2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego1 żółtko220g czereśniKRUSZONKA60g mąki pszennej30g masła30g cukru pudru
Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić- twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko, wymieszać- czereśnie oczyścić, pozbawić pestek, podzielić na półówki
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i masło, składniki posiekać, następnie zagnieść ciasto, schłodzić- na ostygniętym kruchym spodzie rozsmarować równą warstwę twarogu- na twarogu ułożyć blisko siebie połówki czereśni przecięciem do góry- ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, pokruszyć równomiernie na wierzch ciasta- gotowy placek piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ostudzić, następnie kroić w kwadraty
Placek można przygotować z innymi owocami, choć czereśnie bardzo dobrze pasują do twarogu i kruchego spodu. Jeśli chcemy przygotować trochę mniej kaloryczną wersję, możemy pominąć kruszonkę, ciasto będzie wyglądać i smakować równie efektownie.