ßßß
Składniki:100g herbatników (około 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytrynymasa mascarpone500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki wody
Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia- białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia- mascarpone nie powinno być prosto z lodówki- gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)- do lekko ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając- żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając
- z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła- czekoladę zostawić do wystygnięcia- żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder- ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą- masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać- 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej masie mascarpone- na banany wylać czekoladową masę śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce
Sernik z mascarpone jest mocno bananowy, obie warstwy ciasta - mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu.