ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki100g margaryny2 żółtka5 łyżek cukruszczypta soli1 łyżeczka cynamonu12 łyżeczek startych jabłekcukier i cynamon do smaku do jabłekodrobina mąki ziemniaczanej do posypania ciasta
Wykonanie:- ciasto zagnieść z mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce- jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem- schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny)
- foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki- ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek- z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył- piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut
Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser, czy jako dodatek do śniadania do pracy ;)