Wykonanie

Coś na dzień
Matki, truskawkowa razowa
tarta delikatnie słona z dodatkiem
twarogu i
brązowego cukru. Pyszna na ciepło do
kawy.Składniki:200 g
mąki pszennej razowej40 g
cukru pudrusok z limonki50 ml
wody (lodowatej)125 g zimnego
masła1
białkotwaróg wiejski ok. 250 g450 g
truskawek3 łyżki
cukru brązowego ( z tego 1 łyżka do posypania wierzchu)Przygotowanie:
Mąkę,
cukier i zimne
masło przekładamy do malaksera dodajemy
sok z limonki oraz
wodę i kręcimy aż powstanie bryła (można to zrobić ręcznie). Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki (ja zrobiłam to wieczorem i zostawiłam na całą noc), rano ciasto wyciągamy i dajemy mu chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej w tym czasie czyścimy
truskawki z szypułek, kroimy na ćwiartki mieszamy z
twarogiem i obsypujemy
cukrem. Odstawiamy, ciasto rozwałkujemy (ja układam na spodzie od tortownicy wyłożonej papierem do wypieków, smaruje
białkiem) nakładamy
truskawki i zawijamy brzegi smarujemy
białkiem i wkładamy do piekarnika zapiekamy 25-30 minut do momentu aż
tarta się zrumieni, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tartę w środku na jakieś 10 minut. Wyciągamy lekko studzimy, posypujemy łyżką
cukru i podajemy do
kawy. Smacznego