Wykonanie
Lody truskawkowe, przygotowane w domu bez maszynki. Ostatnio bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem urządzenia do
sorbetów,
lodów i
jogurtów, ale
póki co....Składniki:0,5 kg mrożonych
truskawek (u mnie kupione i zmiksowane w lecie)100 g
brązowego cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
śmietanki 30%Przygotowanie:Do zamrażarki wkładamy metalową miskę (dość sporą), zostawiamy ją tam na 2-3 godziny, po upływie mniej więcej godziny wyciągamy
truskawki do rozmrożenia, ja nie rozmrażałam ich zbyt mocno, (poniżej pokażę zdjęcie jakim mieszadełkiem je robiłam), jak nie macie takiego to trzeba poczekać aż
truskawki odmarzną na tyle, żeby mikser mógł sobie z nimi poradzić (ja swoje robiłam w malakserze).
Truskawki umieszczamy w misie malaksera/ miksera, dodajemy
cukier,
śmietankę,
jogurt. Mieszamy wszystko przez jakieś 5-7 minut przelewamy do misy którą mamy w zamrażarce przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na godzinę, Po godzinie
lody ponownie miksujemy i znowu wsadzamy na godzinę do lodówki. Proces ten powtarzamy jeszcze raz, po czym zostawiamy je na tak długo aż osiągną taką konsystencje żebyśmy mogli zrobić z nich gałki. Podajemy np. z wiórkami
czekolady. Ozdabiamy
miętą lub
bazylią.
Lody są dość pracochłonne ale warto je czasem przygotować są bardzo dobre w smaku i bez żadnych konserwantów ;-) Smacznego