Wykonanie

Ponieważ nie oglądam Master Chefa, nie
mogę powiedzieć, że jest to pomysł z tego programu, widziałam to danie przygotowane u znajomej. Postanowiłam je lekko zmodyfikować i tak powstał
łosoś zapiekany w cieście francuskim z warzywami gotowanymi na parze. Strasznie syte danie, więc nie szykujcie sobie zbyt dużo ;-)Składniki:gotowe
ciasto francuskie (1 opak.)0,5 kg
świeżego łososia (bez skóry)warzywa (
brokuł,
kalafior,
marchew)
sól morskatłuszcz do wysmarowania
jajkosok z cytrynyPrzygotowanie:
Łososia myjemy, usuwamy skórę i ponownie myjemy, (żeby spłukać łuski), warzywa obsmażamy na patelni przez jakieś 5-7 minut,
łososia skrapiamy
sokiem z cytryny i solimy, następnie kładziemy na rozłożone
ciasto francuskie, na wierzchu układamy warzywa, zawijamy ciasto tak żeby
ryba i warzywa były przykryte, ugnitamy rogi, z góry nacinamy nożem, żeby
łosoś i warzywa ładnie się upiekły, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, smarujemy tłuszczem (ja dodatkowo wyłożyłam ją najpierw folia aluminiową). Pieczemy w temp. 200 st. ok. 30 minut (aż ciasto będzie lekko brązowe).