Wykonanie

Chyba już gdzieś
pisałam, że lubię kuchnię angielską? A jak nie to własnie teraz napiszę :-)Pyszne chrupiące angielskie placki ziemniaczane podawane do śniadania . Zapraszam do wypróbowania.P.s Dziękuje za przepis B.R :-) Wyszły mi prawie trójkąty.Składniki: (wyszły 4 placuszki)3 małe
ziemniakisól morskaolejtrochę
smalcu z gęsiPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć całą
wodę (jest to bardzo ważne!), posolić, (placki mają
mieć ok. 1 cm grubości, formujemy je na kształt trójkątów) smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor po czym przewracamy na drugą stronę i obsmażamy tak samo jak przed chwilą. Gdyby za bardzo się rozpadały dodajemy całe
jajko (u mnie nie było potrzeby). Placuszki nie zawierają ani
mąki ani
cebuli.