ßßß
Już od kilku dni "chodziły" za mną pieczarki i dziś będąc rano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę.Składniki :12 szt większych pieczarek100 g mięsa mielonego50 g kaszy jęczmiennejcebulapół papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach)sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskieoliwaszczypiorekPrzygotowanie :Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam.Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą.Kiedy mięso na patelni jest już "ścięte" a jeszcze nie gotowe dodaję kaszę i wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do pieczarek z lekką górką i zapiekam w piekarniku w temp. 190 oC przez ok 20 minut.Smakują najlepiej podane na ciepło.


