Wykonanie
Już od kilku dni "chodziły" za mną
pieczarki i dziś będąc rano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w
sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę.Składniki :12 szt większych
pieczarek100 g
mięsa mielonego50 g
kaszy jęczmiennejcebulapół
papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach)
sól,
pieprz,
papryka ostra,
zioła prowansalskieoliwaszczypiorekPrzygotowanie :
Kaszę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażam drobno pokrojoną
cebulę, po chwili dodając również drobno pokrojoną
paprykę. Kiedy warzywa nieco zmiękną dodaję
mięso mielone razem z
przyprawami i całość podsmażam.Oczyszczone kapelusze
pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję
oliwą.Kiedy
mięso na patelni jest już "ścięte" a jeszcze nie gotowe dodaję
kaszę i wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do
pieczarek z lekką górką i zapiekam w piekarniku w temp. 190 oC przez ok 20 minut.Smakują najlepiej podane na ciepło.