Wykonanie
Na upały "Sekreta gospodarskie" z "Bluszczu" 29/1876 radzą:Podaję tu sposób wspaniałego podania
lodów melonowych. Dojrzały
melon ananasowy, to jest siatkowy z zapachem, wydrążyć ostrożnie z pestek i soku, skrajawszy z jednej strony tyle, aby wygodnie można włożyć łyżkę stołową. Następnie obrać go z wierzchniej skórki bardzo starannie, a wtedy środek wypełnic
lodami melonowymi.Na
lody przetrzeć przez rzadkie druciane sitko dojrzałego
melonu. Na funt tej masy zrobić
syrop z funta
cukru, kwarty
wody i dwóch
cytryn, gdy wystygnie zmieszać z masą
melonową, przefasować przez sito, włożyć wszystko w puszkę od
lodów, włożoną w ceber z drobnym
lodem, mocno
solą posypanym,
soli żałować nie możem przy robocie
lodów, bo ta tęgość ich utrzymuje. Gdy się masa wleje w puszkę kręcić nią kwadrans. Po tym czasie otrzeć pokrywę z
soli i
lodu, otworzyć puszkę, oskrobać drewnianą
łopatką zastygającą z
boków masę i to powtarzać kilka
razy, posypując na około
sola i
lodem. Czem mocniej masa wybije się
łopatką, tem lepsze będą
lody. Jak
lód zaczyna taić w czasie roboty, wypuścić
wodę przez otwór dolny w cebrze a dodać świeżego
lodu, mianowicie
soli. Chcąc spróbować, czy
lody będą dobre, trzeba przed wymieszaniem
syropu z masą
owocową, włożyć odrobinę tej mieszaniny w puszkę, zakręcic, a gdy zastygać zaczną, wziąć w palce, jeżeli się będzie rozcierać jak
masło, to
lody dobre, jeśli zaś masa w palcach będzie śnieżkowatą, to znaczy, że za mało
cukru, dołożyć go do
syropu samego, rozgrzać aby się rozpuścił, ostudzić, wymięszać z
sokiem owocowym, wlać w puszkę i postępować jak wyżej, kręcąc puszką
póki masa zupełnie nie wystygnie.Podobne
lody z
melonu poleca "Nowa praktyczna gospodyni litewska":Wziąć dojrzałego
melona utrzeć go na tarce, rozetrzeć wałkiem na
massę, włozyć do ulepu zgotowanego z półtory kwarty
wody na 3/4 funta
cukru, wcisnąć sok z 3
cytryn, wymieszać, przez serwetę wycisnąć i zamrozić.