ßßß Cookit - przepis na Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym

Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie.
Składniki:
polędwica wołowa
4 łyżki musztardy
4 łyżki miodu
120 ml śmietany 18%
majeranek
tymianek
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem.
Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód i musztardę. Polędwicę dokładnie posmarować miodem i musztardą, dodać resztę marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Patelnię z olejem mocno nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste).
Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło.
Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub dodać trochę musztardy.
Mięso pokroić w grube plastry i polać sosem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/05/poledwica-woowa-w-sosie-miodowo.html