Wykonanie

W zeszłym roku piekłam
domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie.Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło sporo bardzo gęstego lukru i dużo cierpliwości żeby go posklejać.Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku.Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji.Składniki:500 g
masła200 g ciemnego
cukru200 g
białego cukru450 g (14 łyżek)
miodu1200 g
mąki4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 opakowania
przyprawy do piernikadodatkowo:
cukier pudersok z cytryny lub przegotowana
wodabarwniki spożywczerurki
waflowe do wagonika
cukierki do wagonika
cukierki dekoracyjnelandrynkiWykonanie:Przygotować ciasto:
Masło,
cukier i
miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła.
Mąkę,
sodę i
przyprawę do piernika wymieszać, dodać
miód z
masłem i
cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać
mąkę.Przygotować szablon pociągu.Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej
mąką.Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką.Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W okna można włożyć pokruszone landrynki.pierniki piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut. Zostawić na blaszce aż pierniki wystygną lub studzić na płaskiej powierzchni. W przypadku dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając.Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem -
cukier puder rozmieszany z
sokiem z cytryny lub z
wodą. Ja dodaję do
cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać.Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby zastygł a następnie udekorować go lukrem z barwnikami spożywczymi,
cukierkami dekoracyjnymi lub czymkolwiek co się wam podoba.








