ßßß Cookit - przepis na Pociąg z piernika

Pociąg z piernika

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie.
Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło sporo bardzo gęstego lukru i dużo cierpliwości żeby go posklejać.
Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku.
Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji.
Składniki:
500 g masła
200 g ciemnego cukru
200 g białego cukru
450 g (14 łyżek) miodu
1200 g mąki
4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 opakowania przyprawy do piernika
dodatkowo:
cukier puder
sok z cytryny lub przegotowana woda
barwniki spożywcze
rurki waflowe do wagonika
cukierki do wagonika
cukierki dekoracyjne
landrynki
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Nie zagotować. Masę trochę ostudzić, ale nadal powinna być ciepła.
Mąkę, sodę i przyprawę do piernika wymieszać, dodać miód z masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę.
Przygotować szablon pociągu.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką.
Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką.
Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W okna można włożyć pokruszone landrynki.
pierniki piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut. Zostawić na blaszce aż pierniki wystygną lub studzić na płaskiej powierzchni. W przypadku dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając.
Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem - cukier puder rozmieszany z sokiem z cytryny lub z wodą. Ja dodaję do cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać.
Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby zastygł a następnie udekorować go lukrem z barwnikami spożywczymi, cukierkami dekoracyjnymi lub czymkolwiek co się wam podoba.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/pociag-z-piernika.html