Dziś rewelacyjne ciasteczka na bazie smalcu. Chociaż słowo smalec może przerażać, to właśnie on nadaje tym ciasteczkom wyjątkowy smak. Ciastka dość ciężko się robi ponieważ bardzo się kruszą przy przygotowaniu.Ciasteczka można przechowywać w metalowym pudełku nawet przez kilka tygodni.Składniki:200 g smalcu250 g cukruszczypta soli500 g mąki1 cukier waniliowy½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoWykonanie:Smalec rozetrzeć w misce aż nabierze kremowej konsystencji . Dodać cukier, sól, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto.Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić je w plastry. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 minut (jasne ciasteczka powinny się zarumienić). Ciasteczka ostudzić.