Wykonanie

Moją propozycją na Wielkanocny (i nie tylko Wielkanocny) obiad jest zupa z
rzeżuchy i
błękitnego sera. Pomysł na taką oto zupę wydał mi się ciekawy, więc bez wahania postanowiłam go wypróbować . Spodziewałam się, że zupa ta będzie mi smakować, ale nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Zupa ta jest pyszna i bardzo sycąca. Świetnym dodatkiem do tej zupy są grzanki.Składniki:600 ml
bulionu (ja użyłam rosół, który został z poprzedniego dnia)
rzeżucha – wysiana z 2 opakowań nasion ok. 150 - 200 g100 g
sera pleśniowego blue lazur200 g
śmietanki 30%sólpieprzpieczywo na grzankiWykonanie:Zagotować
bulion, dodać
rzeżuchę (kilka
kiełków rzeżuchy warto zostawić do dekoracji talerza) i gotować przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokruszony
ser pleśniowy i gotować na małym ogniu do momentu aż
ser się rozpuści.Zupę zmiksować blenderem, dodać
śmietankę i doprawić
solą i
pieprzem.
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.Zupę podawać z grzankami.
