ßßß Cookit - przepis na Zupa z rzeżuchy i błękitnego sera pleśniowego

Zupa z rzeżuchy i błękitnego sera pleśniowego

nazwa

Wykonanie

Moją propozycją na Wielkanocny (i nie tylko Wielkanocny) obiad jest zupa z rzeżuchy i błękitnego sera. Pomysł na taką oto zupę wydał mi się ciekawy, więc bez wahania postanowiłam go wypróbować . Spodziewałam się, że zupa ta będzie mi smakować, ale nie spodziewałam się, że aż tak bardzo. Zupa ta jest pyszna i bardzo sycąca. Świetnym dodatkiem do tej zupy są grzanki.
Składniki:
600 ml bulionu (ja użyłam rosół, który został z poprzedniego dnia)
rzeżucha – wysiana z 2 opakowań nasion ok. 150 - 200 g
100 g sera pleśniowego blue lazur
200 g śmietanki 30%
sól
pieprz
pieczywo na grzanki
Wykonanie:
Zagotować bulion, dodać rzeżuchę (kilka kiełków rzeżuchy warto zostawić do dekoracji talerza) i gotować przez 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i gotować na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Zupę podawać z grzankami.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/04/zupa-z-rzezuchy-i-bekitnego-sera.html