Wykonanie

Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego
chleba lub
bułek jest przygotowanie z nich
puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało. W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny.
Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana
śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się w ustach, a część nie zanurzona w
śmietanie jest chrupiąca. Całość jest pyszna i wciągająca. Można go jeść, jeść i jeść i nadal nie ma się go dość. Pycha.Składniki:kromki czerstwego
pieczywamasłokonfitura np. z
wiśniśmietana ok. 80 ml
mleko ok 350 ml3
jajkacukier ok 10 dkgPrzygotowanie:Kromki posmarować dość grubo
masłem i
marmoladą. tak przygotowane kromki ułożyć jedną na drugą, ostatnią posmarować
masłem i w razie potrzeby pokroić na pół lun na ćwiartki.
Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Mleko,
śmietanę,
jajka i połowę
cukru dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką zalać
pieczywo. Wierzch posypać resztą
cukru.Piec aż wierzch będzie złocisty przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzany do temperatury 180 o C.Podawać na ciepło.