ßßß Cookit - przepis na Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych

Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych

nazwa

Wykonanie

I znowu to samo pytanie: co by to dzisiaj ugotować? W lodówce nic ciekawego a na zakupy za późno. Nie pozostało nic innego jak przegląd lodówki, zamrażarki i szafek. I okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła.
Składniki:
pierś indyka
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
płatki kukurydziane do panierki
jajko
olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś indyka podzielić na grube kotlety.
Kotlety natrzeć przyprawami.
Jajko roztrzepać w głębokim talerzu, na inny talerz wysypać trochę płatków.
Kotlety maczać w jajku a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Po położeniu mięsa na płatki trzeba go przycisnąć np. widelcem, żeby płatki się dobrze przykleiły. Na bieżąco dosypywać płatki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/04/kotlety-z-indyka-w-panierce-z-patkow.html