Wykonanie
Sos grzybowy to rewelacyjny dodatek do
mięs, ryb lub
makaronów. Można wykorzystać
grzyby świeże w sezonie, suszone lub mrożone poza sezonem. Ja w podanym niżej przepisie wykorzystuje
grzyby mrożone.
Mięta użyta w przepisie sprawia, że
grzyby smakują jeszcze bardziej intensywnie.Składniki:ulubione
grzybyliść laurowyziele angielskiesólpieprzszczypta
miętyśmietanaPrzygotowanie:Jeśli wykorzystujemy
grzyby suszone, namoczyć je dzień wcześniej.
Grzyby przełożyć do garnka, dolać
wody (nie zbyt wiele ponieważ sos z dużą ilością
grzybów jest lepszy), dodać
przyprawy i doprowadzić do wrzenia.Gotować aż
grzyby zmiękną ewentualnie dolewając
wodę jeśli zbyt wiele jej wyparuje. Od czasu do czasu
grzyby należy mieszać żeby nie przywarły do dna garnka.Zmniejszyć płomień na minimum,
śmietanę wymieszać, przełożyć 2 – 3 łyżki
śmietany do słoika, dodać niewielką chochelkę sosu do
śmietany, zakręcić słoik i energicznie nim potrzepać, żeby dobrze wymieszać składniki.Powoli przelewamy sos z
śmietaną do sosu w garnku cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia, doprawić
solą i
pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.Smacznego!