ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

nazwa

Składniki

Wykonanie

Polecamy ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie mieć pewność, że jest bez konserwantów.
Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie.
Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/09/kapusta-kiszona.html