ßßß Cookit - przepis na Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem

Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem

nazwa

Wykonanie

Kolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.
Składniki;
2 gruszki,
2 jabłka,
250 g cukru żelującego,
esencja migdałowa,
2 łyżki sezamu
Po przyprawy zapraszam do SKWORCU .
Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ
Wykonanie;
Sezam uprażymy.Jabłka i gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu gotujemy około 3 minuty.Dodajemy sezam. Jeżeli nie pasteryzujemy zimny przekładamy do słoików. Jeżeli pasteryzujemy gorący i pasteryzujemy 15 minut.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/09/mus-gruszkowo-jabkowy-z-sezamem.html