Wykonanie
Połączenie aromatycznych
gruszek i słodkiego
miodu to dla mnie pierwszy znak zbliżającej się zimy.. Deser bardzo szybki, prosty i niebanalny. Przepis na
gruszki pochodzi z książki " Vademecum łakomczucha ".Składniki:8 średniej wielkości
gruszek2 łyżeczki
masłałyżka
mąki3 łyżki
cukru6
goździkówszczypta
cynamonułyżka
mioduPrzygotowanie:Do gorącego
syropu przygotowanego z
cukru i pół szklanki
wody wrzucamy obrane i pokrajane w ćwiartki (bez gniazd nasiennych)
gruszki z dodatkiem
goździków; gotujemy do miękkości. Z
mąki i
masła robimy zasmażkę (nie rumienimy jej), rozprowadzamy ją małą ilością
wody i zaprawiamy kompot; zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy
miód i
cynamon, mieszamy i podajemy gorące.